De Folkwijzer

Traditionele muziek – ‘Duurzame’ muziek

Duurzaam, wat krijgen we nou?


Traditionele muziek is in de ogen en oren van velen: oude muziek, geliefd bij conservatievelingen.

Dat is onterecht. Traditionele muziek is muziek, meestal gecreĎerd door talentvolle mensen uit het ‘gewone’ volk. Zij konden vaak niet lezen of schrijven, laat staan dat ze notenschrift kenden. Gelukkig is veel van deze muziek uiteindelijk toch genoteerd daardoor kunnen wij er nu nog van genieten.

Maar dit noteren gebeurde meestal pas nadat de muziek soms al vele generaties was doorgegeven van vader op zoon, van moeder op dochter.

Volksmuziek

‘Volksmuziek’ wordt deze muziek ook wel kortweg genoemd. Het is immers muziek die door en voor het volk werd en wordt gespeeld, beluisterd en bedanst? Het zijn vaak liederen met een boodschap of een moraal (balladen en smartlappen), en indien instrumentaal is het meestal dansmuziek.

Zuiderzeeballade

Ook tegenwoordig verschijnt er nog bij tijd en wijle Nederlands repertoire dat je echt nog ‘volksmuziek’ zou kunnen noemen: muziek bijvoorbeeld uit de jaren ’50-’60 die bij de jongere generaties vaak ook nog een ‘aha’ oproept: want wie kent de ‘Zuiderzeeballade’ niet? Of ‘Patsy’? Zelfs ‘Oh, oh, Den Haag’ lijkt een generatie te overleven en dus volksmuziek te worden.

In beweging

Als je dit leest zou je haast gaan denken, dat volksmuziek inderdaad ‘conservatieve’ muziek is met een verlangen naar ‘vroeger’. Dat klopt maar deels: progressieve muziek- en theatermakers als Dario Fo en Zupfgeigenhansl hebben oude volksmelodiĎen juist vaak aangewend voor hun uitvoeringen, al dan niet met aangepaste tekst.

En ook volksmuziek is voortdurend in beweging. Denk maar aan de polonaise, de scottish, of de mazurka. Allemaal ‘typisch Hollandse’ dansen, die gezien hun naam toch echt verwijzen naar streken buiten de landsgrenzen.

Sterker nog: de opmerkelijkste volksmuziek die ook nu nog bekend en populair is kent een heel duidelijke vermenging: de Cajun uit de Missisippi-delta is franstalige muziek met met zowel blues- als indiaanse (!!) elementen.

De TexMex-muziek van Mexicaanse immigranten in de VS is een hoorbare vermenging van traditioneel Oostenrijks-Duitse ‘volksmusik’ met latijns-amerikaanse ritmes.

Duurzaam

Ondanks die voortdurende beweging is volksmuziek dus muziek die wat langer meegaat en daarom is de kreet ‘duurzaam’ wel op zijn plaats. En zo kunnen we dan mooi meeliften met deze heden ten dage zo populaire kreet.

Traditionele muziek kun je om nog wel meer redenen duurzaam noemen. Zo wordt deze muziek meestal gespeeld op akoestische instrumenten (viool, gitaar, trekharmonica, accordeon, fluit, doedelzak, trommel) die geen elektronische hulpmiddelen nodig hebben en dus energiezuinig zijn. Vaak zijn die instrumenten ook van generatie op generatie doorgegeven, dus duurzaam. Dit in tegenstelling tot de overkill aan keyboards die in China aan de lopende band onder de meest vervuilende omstandigheden worden geproduceerd.

Als er al sprake is van versterking doet slechts een bescheiden volume recht aan de muziek: luid genoeg om op te dansen, maar niet te luid om te kunnen conserveren. Daarom is deze muziek gezelligheidsmuziek bij uitnemendheid. Doordat het volume van de muziek dus binnen redelijke grenzen blijft is de muziek dus ook duurzaam voor de oren(!!!).

Eduard Bekker, webmaster  


Een productie Startpagina  Item voor de agenda aanmelden  Agenda Aanmelden